Acute Lymfatische Leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Om te kunnen begrijpen wat er precies fout gaat is het handig eerst te weten hoe bloed wordt aangemaakt. Er zijn drie soorten bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen zorgen voor zuurstoftransport (je Hb), witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor de afweer tegen infecties en bloedplaatjes zorgen voor bloedstolling.
In je beenmerg (dikke rode vloeistof in je botten) worden deze bloedcellen aangemaakt, ze ontstaan uit stamcellen. Elke stamcel verandert dus in een rode bloedcel, witte bloedcel of bloedplaatje. Door een fout in de celdeling kunnen er kwaadaardige cellen ontstaan. In het geval van ALL rijpen de witte bloedcellen niet goed en hopen onrijpe witte bloedcellen – ook wel blasten genoemd – zich op in het beenmerg. Deze ongecontroleerde overproductie van blasten verstoort de aanmaak van normale bloedcellen, waardoor je op een gegeven moment een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) krijgt en een tekort aan bloedplaatjes (blauwe plekken en bloed stolt niet).
Omdat mijn bloedwaarden nog best wel goed waren bij ‘aankomst’ in het ziekenhuis, waren ze er bij mij waarschijnlijk heel snel bij. Ik had nog geen bloedarmoede, voelde me nog niet moe en had nog geen last van rare blauwe plekken omdat ik nog voldoende bloedplaatjes had. Maar omdat de oorzaak van leukemie niet te achterhalen is, kunnen ze niet zeggen hoelang je het al hebt.
Ongeveer 200 mensen per jaar krijgen Acute Lymfatische Leukemie in Nederland, waarvan de meeste kinderen van 0-14 zijn. De prognose hangt af van je leeftijd, het aantal witte bloedcellen bij aankomst en je reactie op de chemotherapie. ♡